Olika behandlingar vid laserkirurgi

Beroende på vad som ska åtgärdas finns det många olika metoder och behandlingar med laserkirurgi. Du kan exempelvis göra laserkirurgi som fettreducering, hårborttagning och behandling mot synfel.


Laserkirurgi

Laserkirurgi fett

Vid fettsugning av mindre områden på kroppen kan laserkirurgi användas istället för traditionell fettsugning. Denna typ av laserkirurgi kallas för SmartLipo och går ut på att lasern slår sönder och smälter fettcellerna. Fettcellerna sugs antingen bort eller, om det är en liten mängd, lämnas kvar i kroppen som tar hand om och bryter ner fettcellerna.

Du kan med andra ord göra SmartLipo med och utan fettsugning. Priset för en SmartLipo-behandling ligger mellan 15 000-40 000 kronor per område, beroende på vilket område du vill behandla och på vilken klinik.

Vill du läsa mer om SmartLipo kan du göra det här.

Laserkirurgi ögon

Att ha problem med synen och alltid behöva bära glasögon eller linser kan vara jobbigt. Numera finns det laserkirurgi som kan göra att du slipper detta. Det finns två olika typer av laserkirurgi, Lasik och Lasek. Det är två olika metoder som ser lite olika ut.

Lasik

Lasik är den snabba behandlingen då den bara tar tio minuter. Den kan också göras på båda ögonen samtidigt. Däremot kan inte Lasik användas på personer som är gravida, har grå starr, personer med tunna hornhinnor, diabetiker eller på de som har problem med torra ögon.

Behandlingen går till på det sätt att hornhinnan hyvlas bort med en maskin som sedan formar om den och lägger tillbaka den i ögat. Du får bedövning i ögat i form av ögondroppar.

Lasek

Med Lasek tas det översta skiktet av hornhinnan bort för att sedan med hjälp av laserkirurgi ta bort vävnad. Det översta skiktet läggs sedan tillbaka. Med en Lasekbehandling tar det längre tid för synen att stabilisera sig och du kan därför inte göra operationen på båda ögonen samtidigt.

Läs mer om ögonlaserbehandling, risker och komplikationer.

Laserkirurgi – skönhetsoperationer

Laserkirurgi kan användas för en rad olika skönhetsoperationer. Exempelvis kan du ta bort åderbråck, göra hudföryngringar, ta bort skönhetsfläckar, ytliga blodkärl och rynkbehandling.

Det som är viktigt att tänka på när du ska göra en skönhetsoperation är att du lägger stor vikt på var du gör den – inte vad det kostar. För att få ett resultat som du är nöjd med är det viktigt att kirurgen är skicklig och använder god teknik samt att instrumenten är sterila.

Här kan du läsa mer om skönhetsoperationer.